Duikreis naar Sultanaat Oman
 

Eind maart hebben we de stap gewaagd en zijn naar Oman gevlogen. Oman is een Sultanaat dat aan de Arabische Zee ligt. Buurlanden zijn Jemen, Saoedi ArabiŽ en de Verenigde Arabische Emiraten. Duiken was voor ons de reden om hier naar toe te gaan. Na een aantal keer in Egypte te zijn geweest wilden we wel eens iets anders zien.  Het reisverhaal heeft een informatief karakter gekregen omdat veel mensen nieuwsgierig zijn naar hoe het duiken in Oman is.   


 
Oman Dive Center - ODC - Muscat 

Om er zeker van te zijn dat onze duiken vastgelegd waren, hebben we via de reisorganisatie in Nederland gereserveerd. Zodoende zijn we terecht gekomen bij het Oman Dive Center, gelegen aan de Golf van Oman. De duikbasis ligt aan een schitterende privť baai net voorbij Bandar Jissah, op ongeveer op 20 minuten rijden vanuit Muscat. Tijdens deze rit, welk op zich al een belevenis is,  rijdt je door mooie bergachtige omgeving.

ODC is een PADI 5* IDC centrum en is voorzien van alle accommodaties die noodzakelijk zijn voor het runnen van een duikcentrum.Verhuur van duikmateriaal, compressoren, een spoel en drooggelegenheid voor je duikmateriaal, lesruimtes, een kleine winkel, kleedkamers met douches, kluisjes, zwembad en restaurant, het is er allemaal aanwezig. Het duikcentrum verzorgt tevens de vergunning voor de duiken. Het duikcentrum is in bezit van 4 boten die plaats bieden aan ongeveer 10 personen. Iedere boot is in bezit van 2*150 pk motoren, en dat gaat hard! De boten zijn ongeveer 8 ŗ 9 meter lang en voor zien van een zonneluifel. Verdere accommodaties zijn niet aan boord. Het toilet is voor de lady's is de right side en de voor de gents de left side van de boot. De boten varen twee maal per dag (of 3 maal als er een nachtduik wordt gemaakt) uit voor het maken van bootduiken. De eerste keer is rond 9:00 uur, dit wordt meestal wat later, en de tweede keer 's middags rond 15:00 uur.  

Tijdens de morgen duik worden er twee duiken gemaakt. Na meestal een 20 minuten varen wordt de duikstek bereikt. Na het opbouwen van het setje kan er gedoken worden. Na de eerste duik wordt er een oppervlakte interval van 1 uur aangehouden. Tijdens deze pauze is er koffie of water. Soms blijf je aan boord en soms bezoek je een van de vele idyllische strandjes. Daarna wordt duik twee gemaakt. Na duik twee varen ze weer terug naar de duikbasis en meestal ben je terug om een uur of twee.


Duiken

Duiken in Oman is anders. Oman in de omgeving van Muscat  kent een rotsachtige kustlijn met veel baaien en heeft een beetje een fjordenachtig karakter. Koraalriffen zoals die we van Egypte kennen zijn hier niet. Wel zijn er enkele eilanden en ligt er een eilandengroep op een paar uur varen. Deze eilandengroep is alleen te bereiken wanneer de zee kalm is. De boten zijn n.l niet berekend op een ruwe zee.

Over het algemeen vindt het duiken hier vlak onder de kust plaats. Bekende duikplaatsen hier zijn Cave Site, Novice Bay, Plug Point, Paul's Point, Jissah Reef, Fahal Island etc. Meestal varen ze een klein stukje in een baai en leggen een paar meter onder de kant het anker uit. Tijdens de duiken volg je het rif of de rotspartijen en duik je een stukje buiten de baai. Buiten de baai kan je vaak wat dieper duiken, en eventueel stroming verwachten. Sterke stroming is echter niet te verwachten, daarom is het duiken hier ook aantrekkelijk voor de beginnende duiker. Tijdens onze duikvakantie hebben we weinig of geen stroming gehad.

Het onderwaterleven in Oman kent een grote diversiteit aan marine leven. Ruim 45 soorten koraal en over de 900 soorten vis komen hier voor. In de Arabische zee en de kustwateren van Oman komen verschillende soorten haaien en roggen voor. Natuurlijk zul je dit nooit allemaal te zien krijgen. Maar als je goed om je heen kijkt zul je toch aardig wat leven zien en opmerken dat er verschillen zijn met het leven in de Rode Zee. De soortenrijkdom van het leven in de Arabische Zee is zondermeer gelijk aan dat van de Rode Zee. Gevoelsmatig lijken de vissen hier echter allemaal iets groter. Naast de sweetlips, wimpelvissen, koraalvlinders, doctorsvissen, keizersvissen, ga zo maar door, hebben we wat ander leven gezien. Tijdens een van de duiken zagen we een grote school met papegaaivissen bij een rotswand. Ook tijdens die duik hebben we een grote zwartpunt rog gezien, maar dat was niet de enige keer dat we deze grote jongen tegen kwamen. Daarnaast hebben we ook regelmatig sidderroggen gezien.

Geregeld zijn we schildpadden en paartjes seepia's tegengekomen en iedere duik zagen we wel murenen. VariŽrend van de Grote netmurene (Honeycomb morey),  Geelbek murene (Yellowmouth morey), Wit gespikkelde murene (White-spotted morey) tot de Witte murene (Geomatric morey). Koralen zijn hier ook te vinden, echter de plekken waar wij hebben gedoken waren niet te vergelijken met de grote koraaltuinen in Egypte. Toch ook hier hebben voor ons andere soorten gezien. Tijdens een duik bij Novice bay groeiden grote hoeveelheden donkerpaarse zweepkoralen op de rotsen, diverse gele en witte gorgonen en enorme prachtkoralen.  
Als je in Oman hebt gedoken dan kom je tot de conclusie dat het zicht niet zo helder is als dat in vergelijk met de Rode Zee. Gemiddeld is het er 10 meter en soms 25-30 meter. In augustus / september, zeggen ze, is het de beste tijd. Maar heel onvoorspelbaar kan als gevolg van de hoge temperatuur de waterkolom in beweging komen, en het zicht kan van goed naar minder goed omslaan. Deze periode is tevens erg heet en vochtig. Het duiken in Oman hebben we als prettig en relaxed ervaren. Tijdens alle bootduiken was er altijd 2 man begeleiding aan boord. Indien nodig werd er begeleid tijdens het duiken. Iedere dag was er een zeer gemÍleerd gezelschap van duikers aan boord. Mensen over de hele wereld duiken hier, Zuid-Afrikanen, Zweden, Engelsen, Fransen, Italianen, Nederlanders, Amerikanen, Duitser, etc. Doorsnee toeristen zijn het niet want, de meeste bezoekers hebben vrienden of familie hier wonen, of zijn zelf werkzaam in Oman of de Emiraten. Het is vrijwel niet mogelijk om kantduiken te maken. De reden hiervoor is om wildgroei te voorkomen.  


Soek bezoek

In de kustplaats Mutrah zijn twee heel leuke soek's te bezoeken. Een soek is in Oman een markt.  Zeer indrukwekkend is de vissoek in de haven. Op de vissoek is het een drukte van jewelste. De lokale bevolking komt hier al vroeg om inkopen te doen of de vangst van die dag te verkopen. Dat de water rond Oman zeer visrijk zijn is wel op deze soek te zien. Enorme hoeveelheden vis, van klein tot groot, maar ook diverse soorten zoals, tonijn, roggen, barracuda, krabben, papegaaivis, haaien, kreeften, makrelen en baars zijn hier te koop. Met kruiwagens vol worden ze binnen gedragen.  Netjes gesorteerd en nat gehouden worden ze te koop aan geboden.  
Daarnaast is er in Mutrah ook nog een overdekte soek. Hier worden allerlei waren verkocht als kleding, parfum, snuisterijen, zilver, wierrook en wierookbranders. Toerisme is hier nog niet zoals in Egypte, daarom kan je vrij rustig rond kijken zonder overal naar binnen gesleurd te worden. Heb je nog niet genoeg van wierrook dan moet je beslist de wierrook toren gaan bekijken. Deze staat op een berg aan het begin van Mutrah.Waditochtje

Een Wadi is een droge rivierbedding, welk zich tijdens de regentijd met water vult. Soms is er nog een beetje water aanwezig. We gingen dus op zoek naar water in een Wadi. De meest dichtbij gelegen Wadi lag op ongeveer 30 minuten rijden. En deze was nog te doen met een personenauto. De we ging al snel over in een weg van kleine steentjes zodat de snelheid niet veel hoger lag dan 30 km/u. We zijn twee keer water tegen gekomen, veel was het echter niet. Het kleine beetje water was echter genoeg voor een paar kleine visjes en een paar geitjes en ook genoeg voor onze auto (helaas geen terreinauto).
Het landschap typeert zich door hoge rotsen die op sommige plaatsen zijn uitgeslepen door het water. Op enkele plekken zie je vlakten met mooi afgeslepen keien. De tweede keer dat we water zagen was het water dat door een falaj stroomt. Een falaj is een kunstmatig traditioneel bewateringskanaal. Via een betonnen goot wordt een dorpje of oase van water voorzien.  Tot slot  

Tijdens de 9 dagen dat we in Oman zijn geweest, hebben we toch een aardige indruk van het land gekregen. Huizen en moskeeŽn zijn netjes onder houden, de wegen zijn goed en er wordt veel aandacht besteedt aan groenvoorziening.
Mannen gaan gekleed in de traditionele dishdasha . Vrouwen dragen een kandoura  en hebben hun hoofd bedekt. In sommige streken dragen zij nog een gezichtsmasker.  Het wordt ook bijzonder gewaardeerd als een lange broek wordt gedragen. We hebben in deze korte tijd een paar bezienswaardigheden bezocht, maar we hebben beslist nog niet alles gezien. 

Gerrit en Charlotte
Maart 2000