Filippijnen…
duiken in de Visayas


Precies in het midden van de Filippijnen ligt een archipel die bekend staat onder de naam Visayas. Een schitterend gebied dat rijk is aan witte stranden, wuivende palmbomen, blauwe zee en fraaie koraalriffen. Je vindt er kleine paradijsjes om even weg te dromen, maar vooral om te genieten van de ongekende diversiteit  en schoonheid van de onderwaterwereld. We laten ons mee voeren op de stroming van de zee en gaan van  Bohol, Siquijor, Apo naar Cebu en ontdekken het leven onder de zeespiegel van de riffen van de Visayas.



De eerste kennismaking

Cebu is onze eerste kennismaking met de Filippijnen. Hoewel we al ruim een dag onderweg zijn hebben we nog niet de eindbestemming bereikt. Cebu is voor dit moment niet meer dan een overstapplaats. De Seacat, een snelboot, brengt ons naar Bohol, het beginpunt van ons reisdoel.
Op Bohol worden we met een busje in Taqbilaran opgehaald en naar het Oasis Resort gebracht. Het resort  bevindt zich op het mooie Alona Beach van het schiereiland Panglao Island. Vriendelijke Filippijnse meisjes van het resort heten ons na een vermoeiende reis welkom met een overheerlijke cocktail van vers vruchtensap. Ze begeleiden ons naar het onderkomen voor de komende 5 dagen, een fraai ingerichte bungalow nabij het zwembad. Het duurt dan ook maar kort voordat we genieten van een verfrissende duik. Hoewel de avond nog jong is slaat de vermoeidheid toe en zo komt er een einde aan de eerste dag op de Filippijnen.
Gedurende het verblijf merken we dat het resort en haar omgeving ruim voldoende mogelijkheden geeft om tussen het duiken door te genieten en te relaxen.



Seaquest Divecenter Bohol


Direct aan het strand ligt het Seaqueast Dive Center, een ruim en comfortabel ingericht duikcentrum dat je bij het duiken van alle gemakken voorziet. Natuurlijk popelen we om onze eerste duik te maken, maar eerst maken we kennis met de diveguide die ons op Bohol gaat begeleiden. Jomel is een van de diveguides van Seaquest Dive Center, een aller bescheiden Filippino zoals we later ervaren. Van zijn bekendheid met de duikstekken en de diversiteit aan organismen die hier leven in en op de riffen rondom  Panglao Island maken we deze week dankbaar gebruik. Zijn ervaren ogen zoeken voor ons het rif af…en wij genieten en fotograferen naar harte lust.

De hele week worden we met een boot naar nabij gelegen duikstekken gebracht. Ook op het huisrif wordt een boot gebruikt, omdat het rif vanaf de kant niet lopend te bereiken is. De meeste duikstekken liggen binnen 15 minuten bereik van de duikbasis. Alleen Balicasac Island ligt op ruim een half uur varen, maar is voor een dagtrip een leuke bestemming.
Onze eerste duik wordt gemaakt bij Arco Point. Een boottocht van 15 minuten brengt ons naar deze duikstek. Bij deze duikstek wordt er langs een wand gedoken. De gehele wand is begroeid met allerlei organismen als blauw gekleurde zakpijpen, haarsterren, sponzen en diverse koralen. Een beeld dat we vaak terug zullen zien bij vrijwel alle duikstekken rondom Alona Beach. Tussen al deze begroeiing is het de kunst om nog veel meer leven te ontdekken. Jomel is daar zeer bedreven in en leert ons zoeken.
Tussen een gele waaierkoraal wijst hij ons eerste pygmeezeepaardje aan, deze heeft dezelfde kleur als het koraal aangenomen. Ongekend klein, amper zichtbaar voor het oog, herkennen we in het op koraal lijkend organisme een  klein zeepaardje. Het beestje doet behoorlijk zijn best doet om zich voor ons te verstoppen en aan lens van de camera te ontsnappen.
De avonden vullen we met schemerduiken, met licht in het water en met donker er weer uit.  Jomel wijst ons alles aan wat hij belooft. Manderijnvisjes, jonge vleermuisvissen, blauwgeringde jawfish en een spookfluitvis tovert hij zonder enige moeite uit het rif.


Op duiksafari in de Boholzee...


Na 5 dagen nemen we met een beetje pijn in ons hart afscheid van de mensen van Seaqueast  DC en het Oasis resort. Echter ons staat een nieuwe avontuur te wachten, een vijfdaagse duiksafari naar het hart van de Visayas, Siquijor en Apo Island. Met ons vieren nemen we plaats op de Timog. De Timog is een traditionele outrigger die ons tijdens deze safari naar onze eindbestemming Cebu moet gaan brengen. Hoewel de boot een beetje primitief is, voldoet deze uitstekend, geeft zelfs een extra dimensie aan deze reis. Onder het toeziend oog van vier   bemanningsleden waaronder diveguide Rudy en Captain Jollie, vaart de Timog weg van Alona Beach en kiest het ruime sop van de Boholzee op weg naar Siquijor. De Timog doet er ruim 2 uur over om naar Siquijor te varen. Enig sinds ruwe zee maken de overtocht langer dan normaal. Ook hier bewijzen de Belgische reiscapsules weer wat ze waard zijn als je niet bestand bent tegen zeeziekte.


Eerst naar Siquijor

Siquijor wordt door de Spanjaarden Isla del Fuego genoemd, een uitspraak die zich herinnert aan de gloed die het eiland gaf als galjoenen in de nacht voorbij vaarden. Van de mensen van het eiland werd gedacht dat zij  mysterieuze krachten bezaten.
Siquijor kent duikstekken als Tonga Point, Palliton Wall en Marine Sanctuary. Voor ons weer nieuwe duikstekken en weer nieuwe ontdekkingen. Tussen het koraal en boven het zand zien we twee Red Firegobies nerveus dansen op de stroming, zoekend naar voedsel. Herkenbaar aan het diep oranje gekleurde achterlijf, maar ook aan de  rechtopstaande rugvin, welk zenuwachtig op en neer beweegt. Bij ieder onverwachtse beweging schieten de visjes in hun zelfgemaakte holletjes in het zand weg. Even verder in het rif zien we de fraai gekleurde Spookmurene. Een verschijning met grote kleurcontrasten van geel en blauw. Deze vis heeft iets meer geduld en laat zich dan ook makkelijk fotograferen. Maar net als op Bohol zien we ook hier fraaie zeenaaktslakken met ongekende kleurenpracht.
Pas na het duiken, aan het eind van de middag, worden we naar Coco Grove Beach resort gebracht. Vriendelijke meisjes staan op het strand en verwelkomen ons met een overheerlijke bananen cocktail. Het luxe resort  ligt vlak aan het strand en de appartementen staan verscholen tussen begroeiing van de schitterende aangelegde tuin. Die avond staat ons een verrassing te wachten. Op het strand staat voor ons een feestelijke tafel gedekt. Terwijl onze tenen met de zandkorrels van het strand spelen horen we het ruizen van de zee. Onze magen worden verleidt met de allerlekkerste hapjes. Fakkels branden rondom en Filippijnse muziek spelen in op onze gemoederen en laten ons genieten van de onverwacht mooie avond,……de mysterieuze krachten van Siquijor.


Dan naar Apo Island


De volgende dag zetten we onze safari voort in de richting van Apo Island. De avond ervoor konden we Apo vanaf Siquijor al aan de horizon zien liggen. Apo Island bestaat uit vulkanisch gesteente en biedt voor ruim 700 bewoners een onderkomen. De meeste bewoners bestaan van de visserij.
Apo Island  Beach resort zal de komende 3 nachten ons verblijf zijn. Ons onderkomen is eenvoudig, geen stromend water, geen airco en maar beperkt stroom van zes tot elf uur. We verblijven aan een  klein stukje strand. Alleen een kleine doorgang tussen 2 massieve rotsblokken geeft ons toegang tot dit afgelegen deel van dit eiland. Gedurende 3 dagen vermaken we ons met duiken en luieren. Echter, al vanaf Bohol overschaduwt oorontsteking bij drie van ons een onderbreking in het duikprogramma. Desondanks krijgen we toch een aardige indruk en genieten van dit paradijsje met romantische zonsondergangen.
Apo kent ruim 10 duikstekken waaronder Cogon, Mamsa, Coconut, Sanctuary en Rock Point behoren. De meeste duikstekken staan bekend om de grote variëteit aan hard en zacht koralen, grote anemonen en veel anemoonvisjes. Duikstekken als Coconut en Mamsa kennen veel stroming met uiteraard kans op het leven dat in stroming voorkomt zoals barracuda’s , trevallies, jacks en schildpadden.


Tot slot naar Cebu

Als we Apo verlaten vertrekken we al vroeg. We varen met de Timog  richting het noorden, naar Cebu. Het is ruim 5 uur varen voordat we Cebu zullen bereiken. Onderweg stoppen we een uur voor een duik bij Sumilon Island, een eiland ten zuiden van Cebu. Na de duik varen tussen Negros en Cebu door, richting Moalboal.  Een wilde zee en oorpijn doen ons besluiten om direct naar Moalboal door te varen en ter plekke een arts bezoeken. Echter werd de tocht even onderbroken want de captain wist door de golven heen een  walvishaai te spotten. Met duikbril en vinnen in aanslag mochten we van Rudy van de boot springen om een glimp van de walvishaai op te kunnen vangen, …..een glimp want meer was het niet. Dobberend op de golven gleed de walvishaai onder ons door, duidelijk herkenbaar aan zijn vlekken en brede bek. Maar ja, we kunnen nu zeggen dat we een walvishaai hebben gezien.
Na een lange boottocht worden we welkom geheten in Sumisid lodge in Moalboal. Gedurende 2 dagen zal dit ons verblijf zijn. Voordat we al onze activiteiten hervatten wordt er eerst een bezoek gebracht aan de plaatselijke dokter, welk de opgelopen oorpijn moet bestrijden. Gelukkig kennen ze hier ook antibiotica.
De dagen die volgen worden evenals andere dagen met duiken en relaxen besteed. Een van de bekendste duikstekken rond Cebu is Pescador Island (Moalboal Marine Park) en is te bereiken met een boottocht van 25 minuten. Dit eiland is beschermd gebied. De meest duikstekken zijn te bereiken binnen 10 en 20 minuten varen. Het huisrif is vanaf het strand te bereiken.
Na 2 weken komt er een eind aan een bijzondere vakantie. De Filippijnen hebben een geweldige indruk nagelaten. Vriendelijke mensen, gastvrijheid en geweldige duikstekken met een overvloed aan onderwaterleven hebben deze reis tot een mooie herinnering gemaakt. Met dank aan Wilco en Caroline de  Lange voor het prettige reisbegeleiding en bovenwaterfoto's

 

Gerrit en Charlotte  
November 2004