Zakynthos,
een hernieuwde kennismaking

Ruim zeven jaar geleden was het Gerrit die een bezoek heeft gebracht aan de baai van Laganas op het eiland Zakynthos, ook wel Zante door de Grieken genoemd. De nog steeds zoete herinneringen aan de gastvrijheid en het relaxte duiken, heeft ons besloten om in september, opnieuw kennis te maken met de duikwateren van dit Griekse eiland in de Ionische zee.



Na regen komt…

Na de meest onwerkelijke vluchttijden, 5 uur ’s ochtends, komen we na een vlucht van ongeveer 3 uur aan op
het eiland Zakynthos.  In plaats van een strak blauwe lucht werden we verwelkomd door donkere regenwolken en lokale regenbuien. Aangezien we geen echte zonaanbidders zijn, laten we ons dus ook niet zo makkelijk uit het veld slaan door zo’n buitje. 
Al snel kunnen we in het appartement dat op nog geen 3 minuten van de duikbasis ligt. Het appartement ligt aan een rustig deel van het strand naast het restaurant Harbour House.
Vooraf hadden we al besloten om te gaan duiken bij
Adventure Diving, de gastvrije duikbasis van Theo en Angelika en hun medewerkers. Dezelfde duikbasis van 7 jaar geleden, alleen op een andere lokatie Via een hoge stenen trap lopen we langs de duikbasis omhoog naar de Dive-Inn bar. Vandaar uit heb je een schitterend uitzicht over de baai van Laganas. Terwijl onze duiken worden aangemeld, drinken we er nog één…en de regen valt opnieuw met bakken uit de lucht.


Gewijzigde plannen

De zon schijnt en het water is rustig. Vandaag zouden we onze eerste duik maken, maar oorpijn bij Gerrit zorgde ervoor dat de plannen werden gewijzigd. Na een bezoek aan de plaatstelijk arts werd het oordeel geveld; middenoorontsteking, niet duiken, niet vliegen en geen alcohol. Terwijl Gerrit het strand van Laganas verkent, ga ik op onderzoek uit in de wateren rondom het eiland Zakynthos.  
Iedere ochtend en middag vertrekt de catamaran van de Duikbasis Adventure Diving naar een van de duikstekken van dit eiland. De duiken worden, indien nodig, begeleid door voornamelijk Nederlandse Divemasters. Het gemis van een vaste buddy blijft natuurlijk, maar gelukkig kreeg ik bij de meeste duiken de
President F.V.W.W.D , alias Willem, toegewezen als buddy. 
Een vakantie zonder onderwateropnames kan natuurlijk niet, dus deze keer probeer ik het leven onderwater op de gevoelige plaat vast te leggen om Gerrit te kunnen laten zien wat er onderwater allemaal te vinden is. En zo leerde ik ook nog weer een beetje bij tijdens de vakantie.  
De duiken zijn gemaakt bij Marathonisi, Three caves, the Arch en Headbangers cave. Buiten deze duikstekken zijn er natuurlijk meer plaatsen waar wordt gedoken. Het water is niet echt koud, zo’n 24 graden.  En het zicht varieert tussen de 10 en 15 meter. 
Marathonisi is echte beginnersplek.  Door het hoge zwavelgehalte in het water is er weinig onderwaterleven. Op een meter of 3 bevinden zich echter wel ingangen van grotjes. Binnenin deze grotjes vindt je kleine bolletjes zwavelkristallen die zijn vasthecht aan rotsen.
The Arch is een van de hoogtepunten. Tijdens de duik kom je in grotjes, duik je door bogen en daal je af langs wanden. Naast dit afwisselend landschap zie je ook divers onderwaterleven zoals naaktslakken (hyselodoris en luipaardslak), borstelwormen, sponzen, kokerwormen, steekmosselen, zakpijpen en vissen als schriftbaars en lipvis.
Duikstek de Three Caves, staat zoals de naam als zegt, bekend om zijn 3 grotjes.  Grotjes die makkelijk te beduiken zijn en een lamp bij deze duik is erg handig. Ook hier weer is het onderwaterleven vrijwel gelijk als wat we bij de andere duikstekken hebben gezien. Als je geluk hebt zie je ook octopus en murene.  Tijdens een van de duiken bij deze duikstek kwamen we bij een onbekende zoetwatergrot terecht. Het zoete water en het zoute water mengen slecht met elkaar en er ontstaat een troebele laag, welk als een soort van witte neven boven je hoofd zweefde. Een nieuwe duikstek….?



Op het strand

Het strand van Laganas is enkele kilometers lang en ideaal voor een lange strandwandeling. Ongeveer halverwege deze wandeling kom je op een stuk groot en breed strand dat onder bescherm gebied valt. Zelfs de zee rond dit strand is beschermd, met boten varen is dan ook hier verboden.
In het voorjaar, zo rond mei en juni, komt hier de Caretta carreta (dikkopschildpad) aan land. Vanuit open zee zwemmen de schilpadden massaal de baai in om vervolgens ’s avonds de eieren op het strand te leggen. 
De nesten worden vervolgens gemerkt met korfjes om zo de eieren te beschermen. Na ongeveer 60 dagen komen de eieren uit en zoeken de jonge schildpadjes het ruime sop. Tijdens ons bezoek hebben we geen schildpad gezien, daar was het te laat voor in het seizoen.


Gerrit en Charlotte
 September 2002