Duiken in Denemarken, 
diving just for fun


Hemelvaart stond dit jaar in het teken van Denemarken. Vorig jaar waren we al eens op Gammel Ålbo Camping in Stenderup geweest. Dat is ons goed bevallen, dus gingen we op herhaling. Deze keer hadden we ons van gemakken voorzien en een hut gehuurd.  Om de Hemelvaart drukte voor te zijn hebben we besloten om al woensdagavond te vertrekken. Helemaal ontkomen aan de drukte lukte niet, ook vanwege de vele wegwerkzaamheden, maar na ruim 7 uur rijden waren we midden in de nacht op de plek van bestemming aangekomen.



We zijn gekomen om te duiken en dat kan je hier goed. De duikstek ligt ingesloten tussen Oost Jutland en het
eiland Fyn en ligt aan de Kleine Belt.  Op de camping staan zowel duikers als vissers, uit buiten- en binnenland.  Vooral veel Duitsers, maar ook Denen en Nederlanders zal je hier treffen.  Gl. Ålbo is e
en mooie niet al te grote camping met goede faciliteiten zoals schoon sanitair, sauna, een winkeltje en natuurlijk een vulstation. Vissen en duiken gaat hier samen. De duikers duiken voornamelijk vanaf de kant, sommigen gaan weg om te duiken bij de oude ammoniakhaven of  bij Middelfahrt brug. Vissers nemen de boot en varen weg om elders een stek te zoeken. De duikstek is zo ingericht dat je via een lange steiger het water in kan, maar je kan ook tussen de vissersbootjes door lopen. Natuurlijk moet je uitkijken, daarom moet je ook met boei duiken om je eigen duikstek te markeren.



Duiken bij Gl.Ålbo

Evenals vorig jaar zijn we hier in het voorjaar geweest, mei en juni. De watertemperatuur varieerde tussen de 10-14 graden (zomers wordt het niet veel warmer). Beneden  de 8 meter daalt de temperatuur onder de 10 graden. Vorig jaar hebben we nat gedoken, maar toen was de watertemperatuur al 14 graden.  Dit jaar toch maar droog gegaan zodat we onze duiktijd wat konden rekken. Het zicht is variabel, zo'n 3-5 meter, maar niet slecht. Op diepte lijkt het iets beter te zijn. Wel moet je rekening houden met stroming. Deze keer was er 's ochtend weinig of geen stroming,  maar 's middag daarentegen kon het er behoorlijk waaien onderwater (het zicht werd dan ook minder), maar echt hinderlijk was het niet.
De diepte waarop gedoken wordt ligt meestal tussen de 8 en 18 meter. Ondiep duiken kan, maar wat je zult aantreffen is voornamelijk zeegras en laminaria, een zeewier. Daarbij moet je ondiep alert blijven op vissersbootjes die aan de oppervlakte varen. Op een meter of 10 is het hier aardig duiken, vooral op de grens van laminaria en zand vindt je allerlei interessante organismen. 



Flora en fauna van de Kleine Belt

Het onderwaterleven kan er verrassend zijn. Al snel wordt er een vergelijk met de Oosterschelde gemaakt. Er zijn overeenkomsten, maar ook verschillen. De bodem is rijkelijk begroeid met de lange bladeren van de laminaria.  Laminaria  is een zeewier en behoort tot de bruinwierfamilie. Op de bladeren tref je stervormige netwerkjes aan van de vliescelpoliep. Heel veel van het onderwaterleven heeft een schuilplaats onder en tussen deze grote bladeren, je moet dus echt zoeken naar leven. De grote afwezigen, zoals we die van de Grevelingen en Oosterschelde zijn gewend,  zijn de grondels en de Zeeuwse kreeft. Daarentegen tref je zeker kabeljauw en kliplipvis aan. Ook onderwaterleven als de zeedonderpad, het harnasmannetje en jawel… de snotolf kan je hier treffen en dat maakt een duik tocht weer heel speciaal. Ook deze keer hadden we geluk en zagen een jonge groene snotolf. Krabben, zeesterren, anemonen en geweisponzen komen hier allemaal voor. Er is ook een groot veld, van enkele meters, met doorschijnende zakpijpen te zien. Op de bodem tref je mooie zeedahlia’s aan in diverse kleuren, maar ook zie je zeeanjelieren, platvis, botervis en kleine naaktslakjes.
Vooral tijdens de middagduik hadden we te maken met stroming. Het was soms een ware strijdt om niet met de vele kwallen die de stroming meenam in aanraking te  komen. Meestal waren het onschuldige oorkwallen, maar zo af en toe zat er echter ook een blauwe haarkwal tussen.  Hiervoor moet je wel oppassen, want de lange tentakels van deze kwal kunnen irriterend netelen.
 
Het is goed te doen om in een lang weekend naar Denemarken te gaan en daar te gaan duiken Natuurlijk kan je er ook langer blijven en dan kan je ook iets van de omgeving gaan bezichtigen. Als je van plan bent om ook eens naar Denemarken te gaan is het aan te raden om enige levensmiddelen mee te nemen, want goedkoop is het hier niet.

 Gerrit en Charlotte  
Juni 2001