Digitaal Gemak

Terwijl de digitale fotografie zich ook binnen de onderwatersport aan het ontwikkelen is, ontpopt Gerrit van Wijk uit Deventer zich ondertussen tot een onderwaterfotograaf. Na diverse jaren actief te zijn geweest in begeleiden van toekomstige duikers, heeft hij zijn interesse verlegd in de onderwaterfotografie.
Met vrijwel geen ervaring in fotografie maakt hij in 2000 de eerste onderwateropnames met een geleende Sea&Sea Motormarine II. Het resultaat is voldoende bevredigend en hij besluit tot de aanschaf van een onderwatercamera.
Echter kiest hij niet voor een analoog toestel. Bewust van het feit dat hij nog veel zal gaan leren, wil hij gebruik maken van het digitaal gemak waarbij je gelijk het resultaat ziet en ook gelijk kan corrigeren. Vanaf  2001 maakt Gerrit zijn eerste digitale foto’s met een Nikon Coolpix 990 (3,3 mega pixels) in een Sealux onderwaterhuis. Daarbij maakt hij gebruik van een externe flitser, Sea&Sea YS 30. Later voegt hij daar een Sea&SeaYS90 aan toe, welk als slave flitser wordt gebruikt. Tijdens het fotograferen maakt hij gebruik van 2 lenzen; standaardlens 38 – 115 mm of een groothoekconvector WC-E63 (0.63x). Tot 2005  is de configuratie waarmee hij fotografeert nog toereikend, echter de ontwikkelingen in de digitale fotografie worden nauwlettend gevolgd.
In 2003 wint hij tijdens de Grevelingen kampioenschappen  georganiseerd  door Aquashot  de eerste prijs in serie en beste foto in de categorie Digitaal. In 2004 verdedigd hij zijn titel en worden zijn foto's beloond met tweede prijs in de serie en eerste prijs met beste foto.
Vanaf 2006 maakt Gerrit zijn foto's met een Nikon D70s, een digitale spiegelrefelex camera. Hierbij maakt hij gebruik van een Nikkor 60mm macro lens en een Subtronic TTL flitser met ingebouwde pilot lamp. 

 

Naast zijn werk als zelfstandig tekenaar/constructeur maakt Gerrit tijd om ook in het buitenland te duiken en fotograferen. Het buitenland kan een tropische bestemming zijn, maar ook de wateren van Europa.

In 2001 komt de Snotolf Website tot stand. De website heeft zijn naam te danken aan een geweldige vis die we tijdens de wintermaanden en het vroege voorjaar in de Zeeuwse water kunnen aantreffen. De eerste ontmoeting met deze vis vond plaats in 1995 en wordt omschreven als " een oranje bolletje met een eeuwige glimlach op zijn lippen welk uit het niets verscheen". Zijn verschijning, zowel vorm en kleur doen menigeen versteld staan van de pracht die ook in Nederlandse wateren kunnen aantreffen. Zo wordt ieder winter en voorjaar getracht deze vis te opnieuw te vinden en daarmee tevens het leven in de Zeeuwse wateren in dit jaargetijde te ontdekken.
Duiken in Nederland is  nog steeds een uitdaging. Met de foto's proberen we mensen te overtuigen dat het in Nederland onderwater mooi en interessant is. De  Oosterschelde en het Grevelingenmeer zijn favoriete duikstekken die het gehele jaar door bezocht worden. De mooiste opnames worden geselecteerd en gecorrigeerd met een fotobewerkings programma. Om iedereen te kunnen laten genieten van deze onderwaterfoto’s worden er regelmatig op de website foto’s aangevuld. Van de gemaakte duikvakanties worden reisverslagen gemaakt en biologische intermezzo's worden in de vorm van en artikel op deze site vermeld.
Behalve onderwater is Gerrit ook bovenwater actief ! De lenzen die hij gebruikt zijn de Nikkor 60mm AF F/2.8D micro, 105mm AF-S F/2.8 VR micro, 10,5mm F/2,8 DX Fisheye, TC-14E II teleconverter, 17-55mm AF-S F/2.8, 18-200mm VR en de Nikkor 80-400mm VR.
De bovenwater opnames zijn te bewonderen op de
Portfolio van Gerrit van Wijk.

 

Home